TAKARMÁNY VIZSGÁLATOK – AZ EGÉSZSÉGES
ÉLELMISZER ALAPANYAG ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ

A gazdaságos és hatékony állattartáshoz a megfelelő minőségű,valamint
a toxinokkal minél kevésbé terhelt takarmányok feletetése elengedhetetlen.
Kíváncsi a takarmány makrotápanyag, rostfarkció, energia, makro- és mikroelem,
nehézfém, mikotoxin és más antinutritív anyagainak tartalmára?
Csapatunkat választva ebben a kérdésben is megoldásra talál!

BELTARTALOM

• Táplálóérték vizsgálata Wendee-i analízissel
• Nitrogéntartalom-meghatározása kétféle módszerrel: Dumas-féle égetéses módszerrel és a Kjeldahl-féle kénsavas roncsolással
• Emészthető nyersfehérje kimutatása pepszines előemésztéssel in vitro körülmények között
• Nyerszsír kimutatása Soxhlet- féle visszafolyós extrahálással
• Illósavak (pl.: ecetsav, propionsav, vajsav) meghatározása gázkromatográfiás módszerrel
• Avasodás mérőszámai: savszám és peroxidszám mérése magas zsírtartalmú (40-50 %) alapanyagok esetében
• Takarmányok nyers táplálóanyagainak és a táplálóanyagok emészthetőségének figyelembe vételével energetikai vizsgálatok, tekintettel az adott állatfaj emésztésira
• Rostfrakciók (NDF, ADF, ADL) kimutatása Van Soest féle módszer szerint, amely detergensekben való oldhatóság alapján különíti el az egyes sejtfalalkotókat

TOXIN ÉS MIKROBIOLÓGIA

 

• Nehézfémek megjelenése talajban, vízben, takarmánynövényekben és azok felületén, valamint előkészítésük során hozzákeveredve
• Mikotoxinok kimutatása során a vizsgálandó takarmány tételből véletlenszerűen több kisebb mintát veszünk, ezt összesítjük és elkészítjük az ún. „analitikai mintát”, amely mintából kivonjuk a mikotoxinokat: ELISA vizsgálattal vagy folyadékkromatográfiás elválasztás-technikával, végül meghatározzuk azok mennyiségét
• A tripszin inhibitorokat általában hüvelyes magvak tartalmaznak, de más takarmányokban (pl. búzacsíra) is előforulhat tripszingátló anyag. A mindennapokban a szójatermékek ureáz-aktivitása, valamint az aktivitás megszűnése egyszerű eszközökkel, gyorsan, többféleképpen mérhető.