Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan küldjem be a mintát?

A mintákat mind esetben úgy kell csomagolni, hogy az a környezetét ne szennyezze. A mintákat és a mintakísérő iratot érdemes külön csomagolni, és úgy elhelyezni egymás mellett. Kérjük Önöket, hogy tűt a vérvételi csöveken ne hagyjanak, mert ez fokozottan balesetveszélyes! Boncolásból származó szerv és elhullott baromfi 12 óránál ne legyen régebbi, mert az önemésztés miatt hamis bakteriológiai eredményt adhat!

Meddig tudok mintaszállítási igényt leadni?

A tervezett mintaküldés előtt 3-4 nappal. Kérem egyeztessen mintavételi csoportvezetőnkkel, Albert Máté +36 20 941-5127.

Hogyan tudok igényelni mintavételi eszközt?

Kérem egyeztessen mintavételi csoportvezetőnkkel, Albert Máté +36 20 941-5127

Mennyi ideig tárolható a mintám?

Minden minta esetében a legjobb, ha a mintavételtől számítva a legrövidebb időn belül a laboratóriumba kerül. Tervezett mintavétel esetén 3-4 nappal előtte egyeztessen mintaszállítási csoportunkkal. Natív / EDTÁS vérmintán legfeljebb 3 napig érdemes hűtve tárolni . Semmi esetre sem fagyasztható. Baktériológia vizsgálatra vett szervmintát célszerű 24 órán belül laborba juttatni a pontos diagnózis érdekében. PCR vizsgálatra szánt minták fagyaszthatóak (kivétel a teljes vér- azt sosem szabad fagyasztani). Tejminták bakteriológia vizsgálatra fagyaszthatóak, ugyanakkor az ismételt fagyasztást – felengedést kerülni kell.

Mit csináljak ha nem megfelelő a formanyomtatványom?

Honlapunkon minden formanyomtatványt el tud érni és le tud tölteni. Amennyiben ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges keresse kollégáinkat bizalommal telefonon vagy e-mailben.

Mit kell tegyek, hogy a 148/2007 FM rendelet terhére vizsgálják beküldött mintámat?

Amennyiben az állattartó rendelkezik 148-as határozattal, úgy annak a másolatát az első beküldéssel a megrendelővel együtt célszerű elküldeni. A 148-as határozatokat elektronikusan az info@vetcontrol.hu címre is elküldhetik. Mivel a támogatások jogosultsága tárgyév december 31-én lejár, ezért az új, az adott évre érvényes 148-as határozatok beküldés évente egyszer szükségessé válik.

Mit kell tegyek, hogy a 148/2007 FM rendelet terhére legyen elszámolva a Paratuberculosis ellenanyag vizsgálat?

Paratuberulosis ellenanyag vizsgálat csak akkor számolható el a 148/2007 FM rendelet terhére, amennyiben az állattartó rendelkezik egy Járási Hivatal által elfogadott és jóváhagyott Paratuberculosis mentesítési tervvel. Paratuberculosis mentesítési terv jóváhagyásának a másolatát az első beküldéssel a megrendelővel együtt célszerű elküldeni. A Jóváhagyásokat elektronikusan az info@vetcontrol.hu címre is elküldhetik. Mivel a Jóváhagyás jogosultsága 1 év, ezért az új, az adott évre érvényes Jóváhagyások beküldés évente egyszer szükségessé válik.

Mi történik ha rosszúl töltöttem ki a megrendelőlapon az állattartó adatait?

Az adatok módosítására mindig van lehetőség, ezt a vizsgálatok lezárása előtt díjtalanul megtesszük. Lezárt, kiadott jegyzőkönyvek esetében viszont adminisztrációs díjat számolunk fel, ennek költsége 1000 Ft

Szükséges-e számomra másolat a fülszámlistából?

Igen, mivel a laboratóriumi eredményközlés során a minta sorszámát, nem pedig a fülszámot adjuk meg.

Hol érdeklődhetek az eredmény után?

Eredménnyel kapcsolatban érdeklődhet: baromfi, szarvasmarha: Dr Kiss Zsuzsa – labor állatorvos +36 20 623-6499, klinikai mikrobiológia: Dr Papp Melitta labor állatorvos +36 20 623-6499, sertés, szarvasmarha: Fornyos Kinga – laboratóriumvezető, +36 20 575-9029.

Hol érdeklődhetek a számlázás után?

Kérem keresse a pénzügyi csoportvezetőt, Kollár Olga +36 20 256-1396.

Mennyi ideig tárolja a labor a beküldött mintákat?

A mintákat protokoll szerint 2 hétig tároljuk. kivételt jelent ez alól a bakteriológiai vizsgálatra érkezett minták (úgymint szervek, elhullott baromfi, táptalajok), amelyek a feldolgozást követően megsemmisítésre kerülnek. Előzetes egyeztetés után a minták és a kitenyésztett baktériumok hosszabb tárolására is van lehetőség, ilyenkor a minta típusának megfelelő tárolási díjat számolunk fel.